3D-принтер для друку їжі
- 01 червень 2018 22:10:21
- Переглядів: 5182
Південнокорейські вчені розробили 3D-принтер для їжі, який може друкувати їжу з урахуванням особистих переваг і заздалегідь визначеними смаковими властивостями, а також особливостей метаболізму кожної конкретної людини.
Дослідники зібрали прилад, який може відтворювати фізичні властивості і нанорозмірну текстуру продуктів харчування, використовуючи для цього поживні порошкові інгредієнти. Для створення "чорнила" для харчового принтера вчені використовують метод кріогенного розмелювання сировини. Його ідея полягає в тому, щоб отримати з продуктів мікрочастинки, що складаються з білків і вуглеводів. Основні поживні речовини подрібнюються в порошок за температури -100°C. Потім сировина нагрівається і перетворюється в пористу плівку. Після цього з кількох шарів плівок створюється тривимірний продукт. Унікальність розробки полягає в тому, що, поєднуючи плівки з різним вмістом білків, вуглеводів, мікроелементів і вітамінів, можна отримати продукт, насичений поживними речовинами в необхідній пропорції. Крім того, можна експериментувати з смаковою палітрою продукту, поєднуючи, наприклад, порошкоподібні грушу і яблуко.
Коли друк закінчено - продукт готовий до вживання або подальшої обробки. Вчені сподіваються, що їх винахід буде необхідний в майбутньому, так як, за прогнозами фахівців, до 2050 року населення Землі збільшиться до 10 мільярдів чоловік. А такий спосіб приготування їжі може багатьох врятувати від голоду, а також зменшити витрати на доставку, зберігання і транспортування. За словами одного з авторів винаходу, доцента кафедри Ewha Womans University, Джин-Кью Рі «Наша розробка дозволить створювати харчові продукти з необхідним вмістом поживних речовин з контрольованою швидкістю перетравлення і складом. За допомогою 3D-друку страви можуть бути створені відповідно до потреб користувача і бути максимально корисними для його здоров'я».